Over drie en een half jaar heeft Wallonië de eerste verbonden snelwegen in Europa, die hun verlichting kunnen aanpassen aan de verkeersdichtheid.
Het is in ieder geval een van de doelstellingen van het Lumières Plan 4.0 dat vrijdagmiddag in Fleurus (Henegouwen) werd gepresenteerd. Dit plan is ontwikkeld door het LUWA-consortium en is het resultaat van een partnerschap tussen de particuliere en de publieke (PPP). Het plan voorziet in de volledige renovatie van openbare verlichtingsapparatuur op de 2.700 km aan snelwegen en nationale wegen in het zuiden van het land. In totaal zullen ongeveer 110.000 lichtpunten - momenteel natrium - geleidelijk worden vervangen door LED-lampen, die minder energie verbruiken en een aanzienlijk langere levensduur hebben. Deze verandering, gekoppeld aan een systeem van variatie van de lichtsterkte, zal het op de lange termijn mogelijk maken om 76% energiebesparing te realiseren, waardoor in de kielzog ongeveer 166.000 ton CO2-uitstoot wordt vermeden terwijl de lichtvervuiling wordt verminderd, verwelkomde de verschillende actoren van het dossier.
De gemoderniseerde lichtpunten zullen ook worden uitgerust met systemen voor beheer op afstand en verschillende soorten sensoren, waardoor een modulatie van de lichtintensiteit afhankelijk van het verkeer of het weer mogelijk is, evenals beheer op afstand via het nieuwe Perex-centrum, de verkeersmonitoringscentrum in Daussoulx.
Het consortium zal ook Roadside Units (UBR) op alle snelwegen en knooppunten inzetten, waarbij de Bluetooth-verkeerssensor en V2X (Vehicle to Everything) -technologie worden geïntegreerd voor communicatie met verbonden voertuigen. "De Waalse snelwegen worden de eerste verbonden snelwegen in Europa, klaar om toekomstige autonome voertuigen te huisvesten," zei Bertrand Vanden Abeele, de directeur-generaal van LUWA.
"Dit is een ambitieus project, dat duidelijk kan worden gezien vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid, maar dat ook zal leiden tot aanzienlijke energiebesparingen en het behoud van de biodiversiteit, inclusief het respect voor Natura 2000-gebieden." , op zijn beurt, verheugd over de Waalse minister van Energie, Philippe Henry (Ecolo). "Het zal ook het creëren van 400 banen in Wallonië mogelijk maken," voegde hij eraan toe.
Het werk, dat over 14 kwartalen zal worden verspreid, zal voornamelijk 's nachts op drukke wegen plaatsvinden om de impact op de mobiliteit van gebruikers te minimaliseren met behoud van de teamveiligheid. Ze begonnen in oktober op de E25 nabij Bastogne.
Het hele project vertegenwoordigt een budget van ongeveer 600 miljoen euro over een periode van 20 jaar, gefinancierd door SOFICO, de Waalse infrastructuurfinancieringsmaatschappij.
Bron Belga