Spaarzaam zijn met grondstoffen.
Spaarzaam omgaan met grondstoffen is een uitdaging voor veel bedrijven. In dit ‘Cradle to cradle’-project wordt duidelijk de kaart getrokken van de circulaire economie, waarbij gestreefd wordt naar de productie van gipskartonplaten die 100% recycleerbaar zijn. Gyproc is hiermee een pionier op internationaal niveau. Sinds 2011 wordt Gyproc in zijn duurzaamheidsstreven bovendien ondersteund door het C2C Product Innovation Institute en zijn ze houder van het C2C-certificaat.
Dit project is een voorbeeld voor de circulaire economie dat ook internationaal uitgedragen wordt. Gyproc verduurzaamt op deze manier de volledige supply chain door het gebruik van binnenscheepvaart, initiatieven op vlak van energie-efficiëntie, implementatie van nieuwe technologieën en oog voor de gezondheid.
Onze aarde warmt op !
De circulaire economie biedt een duurzaam alternatief voor het klassieke ‘take make waste’-model, en glaswolisolatie past perfect in dit plaatje!
De opwarming van de aarde liegt er niet om: we hebben veel te lang op grote voet geleefd. Meer en meer mensen kiezen dan ook voor duurzaam wonen (onder meer door goed te isoleren) en stappen af van het klassieke ‘take make waste’-model (of vrij vertaald: het model van ontginnen, produceren en wegwerpen), waarbij grondstoffen en energie worden ingezet om een product te maken dat na gebruik gewoon op de afvalberg belandt. De circulaire economie biedt hiervoor een alternatief, en duurzame glaswolisolatie past perfect in dit plaatje!
De circulaire economie
Terwijl het oude ‘take make waste’-model een lineair karakter had, probeert de circulaire economie de kringloop te sluiten door van elk eindpunt terug een beginpunt te maken. Het doel is met andere woorden om materialen en producten zo lang mogelijk te laten meegaan en, als ze toch aan het einde van hun leven gekomen zijn, niet weg te gooien, maar ze te recycleren en om te vormen tot nieuwe producten. Dat betekent dat natuurlijke of gerecycleerde materialen van in het begin een streepje voor hebben.
Duurzaam materiaal met een lange levensduur.
Glaswolisolatie gaat 50 jaar mee. Minstens!De levensduur van glaswolisolatie is alvast veelbelovend. Het materiaal garandeert niet alleen een thermische en akoestische isolatie om ‘u’ tegen te zeggen, maar het blíjft die prestaties ook gedurende maar liefst een halve eeuw garanderen. Hoe we aan dat getal komen? Eurima (the European Insulation Manufacturers Association) testte de glaswolisolatie in gebouwen die na 50 jaar gesloopt gingen worden, en ondervond dat het materiaal nog even goed presteerde als bij de plaatsing. Wie weet zou de isolatie het zelfs nog vele extra jaren uitgehouden hebben, maar dat hebben we dus nog niet kunnen verifiëren.
Een ‘groen’ isolatiemateriaalGlaswol wordt gemaakt van gerecycleerd glas gecombineerd met natuurlijke grondstoffen zoals zand en kalk. Het is dus van bij de ‘geboorte’ enorm milieuvriendelijk. Bovendien kan het na gebruik gerecycleerd worden. Het kan nog dienen als hoogkwalitatieve inblaaswol of gebruikt worden voor andere isolatietoepassingen.