Is je CO² footprint als bouwbedrijf bepalend in overheidsaanbestedingen ?

Is je CO² footprint als bouwbedrijf bepalend in overheidsaanbestedingen ?

In overheidsaanbestedingen wordt het stillaan zeer duidelijk, de bouwsektor zal rekening moeten houden met hun 'ecologische footprint'. In 2025 zullen gebouwen die worden aanbesteed worden een extra dimentie krijgen in offerte aanbod. De CO² prestatieladder zal één van de hefbomen worden om de duurzaamheid van je bedrijf als waarde te kunnen valideren.

De Regie der Gebouwen hecht groot belang aan duurzaamheid en om die ambitie verder te concretiseren, maakt ze sinds 1 januari 2025 gebruik van de CO2-Prestatieladder bij de gunning van overheidsopdrachten met een geraamde waarde vanaf 5 miljoen euro (exclusief btw). In de komende jaren zal de CO2-Prestatieladder ook toegepast worden op opdrachten met een lagere geraamde waarde.  

Bedrijven kunnen hierdoor een belangrijk voordeel krijgen: bij de beoordeling van het prijscriterium voor een overheidsopdracht waarvoor een bedrijf een offerte heeft ingediend, zal een fictieve korting aangerekend worden op de inschrijvingsprijs waardoor de klassering van de offerte verbetert.

Wat is de CO2-Prestatieladder?

De CO2-Prestatieladder is een certificatieschema en managementsysteem met als doel de CO2-uitstoot te reduceren. Bedrijven die beschikken over een certificaat zijn namelijk verplicht om voortdurend te verbeteren op vlak van CO2-uitstoot.

Om bedrijven te stimuleren om hun CO2-uitstoot te reduceren en dit met een betrouwbaar certificaat aan te tonen, gebruikt de Regie der Gebouwen sinds 1 januari 2025 dit certificatieschema bij de gunning van overheidsopdrachten.

De figuurlijke ladder bestaat uit 5 treden en hoe hoger een bedrijf daarop staat, hoe verregaander de maatregelen en acties zijn die het onderneemt.

De certificatie heeft betrekking op het bedrijf op zich en dus niet op een bepaald product of een proces. De genomen maatregelen en acties werken uiteraard wel door naar de opdrachten en werkzaamheden die het bedrijf uitvoert en de processen die het hanteert.

Als alternatief voor de certificatie op bedrijfsniveau, is ook een certificatie op opdrachtniveau mogelijk. 

Welk voordeel heeft deze certificatie voor ondernemingen?

Wanneer een onderneming beschikt over een certificaat, of het zich engageert om gedurende de uitvoering van de opdracht een certificaat te halen en te behouden (een zogenaamd “CO2-ambitieniveau”) kan er bij overheidsopdrachten een fictieve korting worden toegekend op de inschrijvingsprijs. Hoe hoger het ambitieniveau en dus de trede op de ladder, hoe hoger de fictieve korting.

Deze fictieve korting geeft een voordeel bij de toepassing van op prijscriterium bij de gunning van een opdracht: de evaluatieprijs wordt dan de reële inschrijvingsprijs na aftrek van de fictieve korting. De uitvoering van de overheidsopdracht gebeurt uiteraard wel tegen de reële inschrijvingsprijs.

De CO2-Prestatieladder is vooral gericht op het reduceren van de CO2-uitstoot bij de uitvoering van de opdracht. De methodiek laat zich dan ook perfect combineren met eventuele andere duurzaamheidscriteria op milieu- of sociaal vlak (bijvoorbeeld vereisten inzake de gebruikte materialen, vereisten inzake de energieprestaties van het op te richten gebouw, enz …). 

Invoering in fases

De Regie der Gebouwen voert de CO2-Prestatieladder stapsgewijs in waarbij we er rekening mee houden dat nu reeds heel wat ondernemingen beschikken over een certificaat en/of in staat zijn om op korte termijn een CO2-ambitieniveau per overheidsopdracht voorop te stellen en realiseren.

In 2025 voeren we dit in voor de grotere overheidsopdrachten met een geraamde waarde vanaf 5 miljoen euro (exclusief btw) en honoreren we het gunningsvoordeel enkel tot niveau 3:

AmbitieniveauLadderniveauCO2-bewust certificaatFictieve korting in % op offerteprijs
1Niveau 12%
2Niveau 24%
3Niveau 36%
4Niveau 46%
5Niveau 



In 2026 en 2027 zullen we de CO2-Prestatieladder ook toepassen op opdrachten met een lagere geraamde waarde en gaan we het gunningsvoordeel nog optrekken tot in het ambitieniveau 5.

Meer informatie en vragen

Voor meer informatie kan u terecht op de website www.co2-prestatieladder.be/nl

Heeft u vragen over de invoering van de CO2-Prestatieladder bij de Regie der Gebouwen? Neem dan contact op met CTI.MEE@buildingsagency.be.

 

Cantillana lanceert zijn nieuwe reeks ecologische producten in België | Bouw Info Limburg

Cantillana lanceert zijn nieuwe reeks ecologische producten in België

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over onze aankomende evenementen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer Ons